Friday, December 19, 2014

Banjir kelantan - updated

Alhamdulillah my brother sampai rumah dgn selamat..ade luka2 sket and terhantuk kepala..other than that sakit badan je lah lawan arus kan..plus die berpaut kat pokok for 2 hours before bantuan sampai..both of them were traumatised..my father pon traumatised..mende tu happened around 630am..gelap gelita..mad saw usop dibawak arus but he couldnt do anything..die sempat pegang my cousin iskandar je from kene hanyut sebab iskandar pun jatuh..he was lucky sebab terhantuk pokok and sempat pegang kat pokok tu..masa nak angkat badan naik pokok tu memang susah sangat die kata sebab air too laju..tapi Allah nak selamatkan dia lagi..alhamdulillah..
Hari ni banjir dah makin surut..we havent gone to rantau panjang yet today tapi hoping that everything will pulih soon..i should be in kuala lumpur today for my close friend's wedding tapi cancelled sebab tak sampai hati nak tinggal my dad and my brothers..my father was really traumatised sebab he was informed that he already lost his son..2 hrs almost 3 baru ade org call cakap his son was safe...alhamdulillah..

Thursday, December 18, 2014

Banjir besar kelantan 2014

Banjir besar kelantan this year..hujan sehari setengah je tapi cepat sangat2 air naik..i warned my dad yesterday pm cakap kuala krai dh banjir..die dh prepare ke angkat barang semua kat kedai kat rantau panjang.die kata dah.but around pukul 130am he received a call kata air dh masuk bandar rantau panjang..bergegas die pergi sana sorang2 sebab nak tgk situasi mcm mana.. usually kalau naik air pon sikit je..kul 4 lebih die call mintak bantuan my brothers.both of them pergi..naik hyundai matrix..dh agak tinggi la kalau kire..pastu sampai gual tinggi rantau panjang takleh masuk sebab air tinggi sangat..they patah balik pergi amik hilux my cousin kat pasir mas..then sampai rantau panjang 2 adik beradik tu with cousin iskandar n bibik..air separas pinggang tapi arus sangat laju..my brother asked bibik to stay behind takut bibik tak larat nak lawan arus..diorg bertiga pergi lawan arus to my dad's shop..masa tu around 5am plus then i didnt hear anything from them sampai kul 930..diorg kata line putus2 sebab hujan lebat sangat kat sana..masa tu sejak kul730 i call diorg x angkat..i pergi keje dgn tak senang hati..kejap2 tgk hset nak tgk berita diorg...called my dad my dad suara sedih n stress n few times x angkat phone..my gut feeling said something bad happened..bukan setakat barang kene air ni..and kul 11 my dad finally called saying that my brother kene hanyutkan air laju..tgh mintak org carikkab..masa tu ya Allah tuhan saja yang tahu betapa luluhnya jantung ni..masa tu nak start meeting department..i asked my boss nk balik nak pergi rantau panjang cari my brother.. I ran home and was crying all the way home..then i got a call again from my father cakap alhamdulillah usop, mad and iskandar selamat..usop hanyut tapi ahamdulillah die tersangkut kat pokok and ade pakcik tlg selamatkan die..ahamdulillah..mad dgn iskandar pulak sempat pegang sesama diorg and berjaya diselamatkan oleh people around them..i called my sister in laws both to explain the situation..they rushed home..aisyah at klinik kesihatan bachok kene rentas hujan jugak n banjir nugak..while sarah plak dekat same hospital with mine cuma different department...mad n iskandar alhamdulillah selamat dok dgn my dad and my uncle sebab ade bot boleh pergi to kedai my father from their location..cuma usop sampai ke saat ini still kat rumah pakcik yang tolong dia tu and trapped with another 5 people inside..dah call bomba tapi bomba x dapat pergi sebab arus kuat sangat..now pukul 6pm still  kat sana awaiting tentera pulak.. Ya Allah ya Rabbi kau selamatkan lah adik2ku, ayah ku, kaum keluargaku dan semua rakyat kelantan..semoga semua selamat..tolong doakan semuA

Wednesday, December 17, 2014

lamenye tak update

Huwaa lamenye tak update blog..
hehe..busy yang amat..mother with 2 kids kan..
plus stress asek buat roster subrotation and oncall..
tak campur dgn case reports, presentation, audits etcetera..
penat yang amat..
balik rumah usually main dgn my double princess and layan diorg..
marissa is 2years plus already..
banyak words dah and dah paham banyak benda...
benda paling x best and will always be my worst nightmare "mommy jangan lah work, pleasee?"
huwaaa hancur luluh hati ni...huhu
tapi mommy kene kuat semangat..mommy nak jadi doktor yang baik..
yang ikhlas tolong pesakit2...insyaAllah..
keje memang stressful but sometimes rasa sangat best..macam hari ni kat klinik i met my previously critically ill patient..i thought she wont make it..tapi alhamdulillah kuasa Allah..
She was admitted with severe dengue...yes dengue boleh membunuh ya..remember that!
She had underlying thallasemia not on regular packed cell transfusion. She came in on day 2 of fever with rapid decline in her hemoglobin which means in other word- occult bleed somewhere..Apart from that she had metabolic acidosis and plasma leakage...She was ventilated in ICU with high ventilatory setting and requiring 4 inotropic support. Her kidneys shut down and she required CVVH- a method of dialysis.. Tapi alhamdulillah berkat doa her parents and semua kite dapat wean off her from ventilator and also dialysis. Dialysis buat total 6x je if im not mistaken...
Today she came to our clinic all smiling..Rasa happy yang amat sangat..I told her u almost make me cried before...memang masa tu i almost nak nangis pon sebab tgk parents die nangis..she is 20years old. still young kan?
Benda macam ni lah yang buat im happy with all the workload, stress and everything.. even sometimes they didnt really know and remember us tapi tgk they walk and smile macam buang segala jenis penat lelah and the feeling is so beautiful that words couldnt describe it..
hehe..
ok from today on ill write regularly in my blog..hehe...take care!


Saturday, July 26, 2014

dengue

I have been very busy lately..
dengue naik mendadak2...
so far we had 3 official wards opened for dengue plus 2 minor wards...
memang hurricane kat hrpz ni..
dengue=medical..
therefore tahu2 la kan camne kiteorg..
lintang pukang..keje memang penat sangat2 rase..
dengue is simple...the treatment is water..so kasi drip je..
but dengue sangat tricky..
tak kasi patient boleh meninggal..
terlebih kasi may lead to fluid overload..
so u need to be really careful with ur drip..
disebabkan keterukkan yang melanda ni kiteorg terpaksa pinjam HO and MO from other department...
terpaksa jugak tambah oncall people jadi 5 orang per night..
bayangkan in a night kiteorg dapat 25 dengue MALE admission...in one night!bare in mind ni after office hour..
Rase nak terpengsan tak?
And dengue ni nak kene review very frequent..so kadang2 dok kat meja staff nurse sementara menunggu next review..
my friend yesterday terpaksa bukak puasa dgn air kosong sahaja sebab tak sempat nak g cari diet org oncall and tak sempat nak kirim makanan..plus tak berani nak tinggal patient...
tapi ape lah nak dibandingkan dengan penderitaan rakyat di palestin kan?
mereka lagi teruk nak dibandingkan dgn kite...
makan, tidur, mandi, beribadat semuanya tak tenang..
mereka boleh syahid bila2 masa sahaja...
semoga mereka dirahmati oleh Allah swt dan mendapat kegembiraan di akhirat sana...
kita yang masih aman damai ni despite the crime rates yang meningkat, penyakit yang bertambah, etc kite still ade our family utk bukak puasa bersama, tdo bersama n solat bersama...


Saturday, May 3, 2014

Medical certificate

Last week i received a call from a clerk of srk xx. Its not normal for me to receive a call from a school clerk. Kalau from hospital biase la kan or bank ke org tipu kredit kad ke or maybe kalau frm srk zainab 2 pon mungkin tak pelik sangat. Ni sekolah jenis kebangsaan. Macam pelik lah kan. Memang lah plan nak hantar my beloved princess to srk jenis kebangsaan tapi bukan lah that particular school. She was asking me regarding one medical certifiate issued by me a few days before. Memang my signature and my cop kat situ cuma yang diorg pelik ade orang potong "satu" hari tu n tulis "dua" hari. That particular mc was issued by me from klinik.
Weird.
Jarang i potong mc. N tak penah lagi so far kalau patient kat klinik i kasi mc for two days. Unless stroke and tu pon bukan dua hari lagi. Obviously lagi lama. I almost kene tumbuk dgn patient dulu kot sebab taknak kasi mc. Saya sangat kedekut mc sebab for me kalau setakat selsema tu tak payah la kot mc. I takde suara pon tak mc biar demam bagai separuh nak collapse pon. Waktu hyperemesis gravidarum dulu pon i still went to hospital and buat keje with plastic dalam poket and branula on hand. Siap oncall lagi.
Eh anyway berbalik kepada yang tadi. Pelik kan?so i went to clinic and tgk buku mc tu. Sah! Memang sah saya tulis sehari sahaja. Waktu tu serba salah. Should i help her? Kalau saya tak tolong die camne kalau die kene tindakan tatatertib? Kesian pulak die nanti? Then i fikir jugak kalau saya tolong dia bukan ke bermaksud saya tidak amanah? Saya bukan setakat berdosa dgn majikan dia, murid2 dia tapi saya pecah amanah maksudnya saya berdosa dgn Allah jugak. Bayangkan kalau anak2 saya one of the murid dalam kelas tu? Cikgu tak datang mengajar? Rugi sedikit ilmu kan? Oleh itu dgn teragak2 saya call balik and tanya ada tak initial saya and sama tak tulisan tu which of course lah tak sama n takde initials pon. Saya pon terpaksa bercakap benar and i know truth hurt but kalau saya berbohong?and cikgu tu actually tak amanah jugak. Kalau betol or katakanlah dia memang sakit, she should have gone to any of the clinics to have a check up again. Betol tak?

Sunday, April 20, 2014

Alhamdulillah

Saw one patient today.. 14y.o malay boy..admitted for acute exacerbation of bronchial asthma..this is his 3rd admission within a month..3rd in a month..can u imagine?
He stays with his grandmother. His father passed away when he was 7 due to road traffic accident. He is the second from 3 siblings. 2 other siblings stays with mother. Mother stay separately with grandmother. Grandmother is not working so as his mother. Hidup diorg bagai kais pagi makan pagi n kais petang makan petang. Grandmother cakap makan minum mengharapkan ehsan orang. Rumah diorg duduk sekarang ni rumah sendiri tetapi tanah kerajaan. Bila2 masa diorg akan kene halau. Makan minum mengharapkan ehsan orang. Before this that boy's asthma ok je but this month attack mmg sangt frequent. Reason? There is new construction going on around his house. Ade kerja angkut pasir etcetera. Unfortunately this boy has severe allergic reaction towards dust.. Tu yang jadi frequent attack. Grandmother takleh nak afford nak cari rumah lain dgn kudrat die..mother pulak sebab dah menumpang rumah org lain takleh la nak bawak balik anak die yg ni tinggal sekali.
A very difficult situation for all of them.. Grandmother cakap sometimes nak makan nasi sekali sehari pon susah..
I almost cried..Ramai lagi orang hidup susah dari kita.
Kita semua senang. Ade facilities banyak. Makan minum pon boleh pilih nak makan ape..kalau tak sedap terus taknak makan..
Jahatnya kita kan?membazirnya kita?
Ape perasaan mereka kan?
Rasa diri ni kerdil sangat..
Semakin tua diri ni rasa semakin rasa jahatnya diri ini..
Banyak benda yang kene berubah.
InsyaAllah slowly.. Sikit demi sikit..
Doakan saya ye..
I want to change to be a better person..
InsyaAllah..

Sunday, April 13, 2014

The best thing

The best thing of being a working mom is when u come home and ur baby running towards you sambil jerit "yeay yeay mommy yeay yeay mommy alik"..
The feeling is just so ~heaven..
All d stress, d tiredness and everything just fade away in a blink of eye..
Im so in love with my babies..
Mommy promise mommy will work hard for both of u..mommy will try to be the best mother for both of u..mommy is not perfect but mommy will try everything to be perfect..
I love u..
I love u thousands..
I love u millions..
I love u infinity..
I love u forever..
Alhamdulillah..thank u Allah for this gift..
Alhamdulillah

Saturday, April 12, 2014

Latest update

Lamenye la tak post..
Banyak sangat social media skrg ni..
Instagram - ainajeffery
Dayre - ainajeffery
Facebook - aina jeffery
 So many things happened recently..
Alhamdulillah banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup ini sekaligus mematangkan diri sendiri..
Sedar tak sedar my husband dah resign from goverment..he owns his private practice Klinik Primer Cherang..facebook die @primercherang.And he owns his own company yang buat paramedic standby, ambulance transfer etcetera..kalau ade yang nak organise Basic Life Support pon boleh try contact die..email him at klinikprimercherang@gmail.com..basicallyhes away 9am-10pm every single day and that includes weekend..cuma friday my husband bukak lambat sikit cuz pagi is our family time..so kalau nak oncall or weekend round mmg i takkan oncall on friday..to maximise our precious time together, he send me to hospital every single day except during i oncall lah..and balik pulak sometimes especially postcall he will come and pick me up and send me home..kalau hari kerja biasa yang i tak perlukan de-stress therapy i jalan kaki je balik rumah..malam after magrib if i ade masa ill bring my kids to his clinic to spend time with his daddy..alhamdulillah walaupon masa sedikit we love each other so much..marissa is always daddy's girl..kalau takde daddy baru pergi kat mommy..kalau tak mesti nak daddy je..mommy and daddy pulak occasionally keluar dating together2.walaupon kejap we try to spend time with each other..and kalau ade sekali we will try to perform our solat together..kadang2 marissa join together..adik baby still kecik so still xle nak join..hehe..
Qasrina nadhira pulak dah 6months..alhamdulillah even with the oncalls and everything i dapat completekan 6months exclusive breastfeeding..alhamdulillah..banyak cabaran even tak seteruk masa marissa dulu..susu dah start kurang tapi ill try for d sake of my baby..qasrina 6months but shes also a fast learner..shes able to sit unsupported, crawling and holding her own bottle..die dah boleh sebut bababa and dah ade stranger's anxiety..alhamdulillah..
Qaisara marissa pulak dah 2 y.o.. Mula2 ingatkan nak buat big party for her then rasa membazir pulak baik i simpan duit tu utk beli benda lain..seee..im a grown-up already..hahahhaa...marissa as usual active..suka lari and suka kacau adik die..kalau pampers basah sikit "daddy acah".."mummy acah" sambil bukak seluar n pampers nak tukar..padahal baru basah sikit..hehe..and she can understand almost everything dah..her fav cartoon of course upin ipin..her fav nursery rhymes- ba ba black sheep..die x g nursery ke ape but boleh nyanyi lgu nursery sikit2 and able to count one to ten and satu hingga sembilan..cuma pelat la and tiga selalu tertinggal terus empat..jehhee..alphabets pon alhamdulillah dah banyak..she loves reading so aunties/uncles kalau nak kasi present boleh kasi buku kat dia..hehhee
N lastly mommy..mommy alhamdulillah maintain lagi..still bernafas..hehe..still suka shopping and now really love bokittahijab..hehe..lalallaallaala..