Saturday, May 3, 2014

Medical certificate

Last week i received a call from a clerk of srk xx. Its not normal for me to receive a call from a school clerk. Kalau from hospital biase la kan or bank ke org tipu kredit kad ke or maybe kalau frm srk zainab 2 pon mungkin tak pelik sangat. Ni sekolah jenis kebangsaan. Macam pelik lah kan. Memang lah plan nak hantar my beloved princess to srk jenis kebangsaan tapi bukan lah that particular school. She was asking me regarding one medical certifiate issued by me a few days before. Memang my signature and my cop kat situ cuma yang diorg pelik ade orang potong "satu" hari tu n tulis "dua" hari. That particular mc was issued by me from klinik.
Weird.
Jarang i potong mc. N tak penah lagi so far kalau patient kat klinik i kasi mc for two days. Unless stroke and tu pon bukan dua hari lagi. Obviously lagi lama. I almost kene tumbuk dgn patient dulu kot sebab taknak kasi mc. Saya sangat kedekut mc sebab for me kalau setakat selsema tu tak payah la kot mc. I takde suara pon tak mc biar demam bagai separuh nak collapse pon. Waktu hyperemesis gravidarum dulu pon i still went to hospital and buat keje with plastic dalam poket and branula on hand. Siap oncall lagi.
Eh anyway berbalik kepada yang tadi. Pelik kan?so i went to clinic and tgk buku mc tu. Sah! Memang sah saya tulis sehari sahaja. Waktu tu serba salah. Should i help her? Kalau saya tak tolong die camne kalau die kene tindakan tatatertib? Kesian pulak die nanti? Then i fikir jugak kalau saya tolong dia bukan ke bermaksud saya tidak amanah? Saya bukan setakat berdosa dgn majikan dia, murid2 dia tapi saya pecah amanah maksudnya saya berdosa dgn Allah jugak. Bayangkan kalau anak2 saya one of the murid dalam kelas tu? Cikgu tak datang mengajar? Rugi sedikit ilmu kan? Oleh itu dgn teragak2 saya call balik and tanya ada tak initial saya and sama tak tulisan tu which of course lah tak sama n takde initials pon. Saya pon terpaksa bercakap benar and i know truth hurt but kalau saya berbohong?and cikgu tu actually tak amanah jugak. Kalau betol or katakanlah dia memang sakit, she should have gone to any of the clinics to have a check up again. Betol tak?

Sunday, April 20, 2014

Alhamdulillah

Saw one patient today.. 14y.o malay boy..admitted for acute exacerbation of bronchial asthma..this is his 3rd admission within a month..3rd in a month..can u imagine?
He stays with his grandmother. His father passed away when he was 7 due to road traffic accident. He is the second from 3 siblings. 2 other siblings stays with mother. Mother stay separately with grandmother. Grandmother is not working so as his mother. Hidup diorg bagai kais pagi makan pagi n kais petang makan petang. Grandmother cakap makan minum mengharapkan ehsan orang. Rumah diorg duduk sekarang ni rumah sendiri tetapi tanah kerajaan. Bila2 masa diorg akan kene halau. Makan minum mengharapkan ehsan orang. Before this that boy's asthma ok je but this month attack mmg sangt frequent. Reason? There is new construction going on around his house. Ade kerja angkut pasir etcetera. Unfortunately this boy has severe allergic reaction towards dust.. Tu yang jadi frequent attack. Grandmother takleh nak afford nak cari rumah lain dgn kudrat die..mother pulak sebab dah menumpang rumah org lain takleh la nak bawak balik anak die yg ni tinggal sekali.
A very difficult situation for all of them.. Grandmother cakap sometimes nak makan nasi sekali sehari pon susah..
I almost cried..Ramai lagi orang hidup susah dari kita.
Kita semua senang. Ade facilities banyak. Makan minum pon boleh pilih nak makan ape..kalau tak sedap terus taknak makan..
Jahatnya kita kan?membazirnya kita?
Ape perasaan mereka kan?
Rasa diri ni kerdil sangat..
Semakin tua diri ni rasa semakin rasa jahatnya diri ini..
Banyak benda yang kene berubah.
InsyaAllah slowly.. Sikit demi sikit..
Doakan saya ye..
I want to change to be a better person..
InsyaAllah..

Sunday, April 13, 2014

The best thing

The best thing of being a working mom is when u come home and ur baby running towards you sambil jerit "yeay yeay mommy yeay yeay mommy alik"..
The feeling is just so ~heaven..
All d stress, d tiredness and everything just fade away in a blink of eye..
Im so in love with my babies..
Mommy promise mommy will work hard for both of u..mommy will try to be the best mother for both of u..mommy is not perfect but mommy will try everything to be perfect..
I love u..
I love u thousands..
I love u millions..
I love u infinity..
I love u forever..
Alhamdulillah..thank u Allah for this gift..
Alhamdulillah

Saturday, April 12, 2014

Latest update

Lamenye la tak post..
Banyak sangat social media skrg ni..
Instagram - ainajeffery
Dayre - ainajeffery
Facebook - aina jeffery
 So many things happened recently..
Alhamdulillah banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup ini sekaligus mematangkan diri sendiri..
Sedar tak sedar my husband dah resign from goverment..he owns his private practice Klinik Primer Cherang..facebook die @primercherang.And he owns his own company yang buat paramedic standby, ambulance transfer etcetera..kalau ade yang nak organise Basic Life Support pon boleh try contact die..email him at klinikprimercherang@gmail.com..basicallyhes away 9am-10pm every single day and that includes weekend..cuma friday my husband bukak lambat sikit cuz pagi is our family time..so kalau nak oncall or weekend round mmg i takkan oncall on friday..to maximise our precious time together, he send me to hospital every single day except during i oncall lah..and balik pulak sometimes especially postcall he will come and pick me up and send me home..kalau hari kerja biasa yang i tak perlukan de-stress therapy i jalan kaki je balik rumah..malam after magrib if i ade masa ill bring my kids to his clinic to spend time with his daddy..alhamdulillah walaupon masa sedikit we love each other so much..marissa is always daddy's girl..kalau takde daddy baru pergi kat mommy..kalau tak mesti nak daddy je..mommy and daddy pulak occasionally keluar dating together2.walaupon kejap we try to spend time with each other..and kalau ade sekali we will try to perform our solat together..kadang2 marissa join together..adik baby still kecik so still xle nak join..hehe..
Qasrina nadhira pulak dah 6months..alhamdulillah even with the oncalls and everything i dapat completekan 6months exclusive breastfeeding..alhamdulillah..banyak cabaran even tak seteruk masa marissa dulu..susu dah start kurang tapi ill try for d sake of my baby..qasrina 6months but shes also a fast learner..shes able to sit unsupported, crawling and holding her own bottle..die dah boleh sebut bababa and dah ade stranger's anxiety..alhamdulillah..
Qaisara marissa pulak dah 2 y.o.. Mula2 ingatkan nak buat big party for her then rasa membazir pulak baik i simpan duit tu utk beli benda lain..seee..im a grown-up already..hahahhaa...marissa as usual active..suka lari and suka kacau adik die..kalau pampers basah sikit "daddy acah".."mummy acah" sambil bukak seluar n pampers nak tukar..padahal baru basah sikit..hehe..and she can understand almost everything dah..her fav cartoon of course upin ipin..her fav nursery rhymes- ba ba black sheep..die x g nursery ke ape but boleh nyanyi lgu nursery sikit2 and able to count one to ten and satu hingga sembilan..cuma pelat la and tiga selalu tertinggal terus empat..jehhee..alphabets pon alhamdulillah dah banyak..she loves reading so aunties/uncles kalau nak kasi present boleh kasi buku kat dia..hehhee
N lastly mommy..mommy alhamdulillah maintain lagi..still bernafas..hehe..still suka shopping and now really love bokittahijab..hehe..lalallaallaala..

Thursday, March 6, 2014

Bersarang

Aww bersarang sudah blog ni..
Alhamdulillah..klinik primer cherang is officially open..actually dh masuk 3rd months..im just so busy with my own life..Hehe..
And my husband pon dh ade ambulance sendiri..those yg nk gune service boleh lah contact no ni 019-9843999..

Friday, January 24, 2014

Interview

Interview mmed 2014/2015..
Sambil tu ambil peluang ronggeng kejap..
I started working again since 5th jan..sekejap sangat rasa masa berlalu.xpuas rasenye..

Thursday, December 12, 2013

bridal review - kota bharu

hahaa..tak tahu nape tetibe rase nak review bridal kat kota bharu ni..muahhaa...tapi banyak experience jugak la ngan bridal kat area kb ni..

1. N'touch N'bride
this is owned by kakla and her famous daughter leuniey natasha..i review this bridal first sebab i amik dengan diorg from my engagement sampai la my reception kat rennaissance..masa tu leuniey tak femes lagi sebab tak kapel ngan apek lagi..hehe.tapi she's a beauty...kakla ni memang femes before anak die femes lagi and suke keje ngan die sebab die mudah nak deal..diorg mmg super busy lah kene booked awal kalau nak...masa engagement i tu luckily bukan musim org kenduri kendara so senang lah..while my wedding tu i booked 3months earlier...price die mmg setanding lah dengan hasil kerja die..overall mmg best.. baju die kiteorg rent jugak tapi i used rizalman punye collection for my engagement...my aunty bawak from kl..perlu diingatkan ye ini punye ceremony adalah 2009..hehehe..for my wedding lak solemnization punye baju from mama butik while reception punye baju from dato' roy..alamak gambar wedding dalam portable hard disc..hehehe..amik gambar fb..mekap masa engagement tu done by my auntie..simple je cuz i dont like heavy mekap..natural beauty kan..muahahaha....but then masa solemnization and reception done by kakla...die bagi option nak mekap done by her or leuniey..i tgk hasil keje kakla ni classic sikit so i chose kakla..hehehe...yg masa solemnization tu mmg heavy sikit kat area mata tu..malu sikit tapi masa reception walla!speechless..hahaha..ok perasan... tapi my wedding reception sume tu alhamdulillah my aunty banyak tolong jugak..shes an interior designer so mmg tiptop jugak lah...hehe...utk area kb yg agak limited resources die tu kire ok lah...my aunty bawak doorgift for vip from kl..hantaran punye gambar sume dalam external hard dics..tapi kalau amik pon x la secantik yg zaman skrg punye..hehe..tapi still i love it so much...=)

2. Ratu brides..
tauke die ni abg wan..die penah keje ngan ntouch nbride and few others lagi before decided nak bukak on his own..sebab my mom nak kan variety so my brother punyer die amik from ratu brides ni...sekarang tak tahu la still exist atau dah pindah..before this die kat first station kb...first floor tapi signboard macam dh takde..phone number pon ilang..service die pon tiptop jugak and price die not bad la...banyak jugak die kasi less sebab die nak promote kedai die jugak waktu tu...siap tolong buat gubahan bunga biasa kat rumah i ni..


Pelamin die simple je my mom pilih sebab my brother xnak yg grand sangat...hantaran sume amik ngan die..yg kat rumah i simple sebab menyambut menantu punye hantaran tak secantik masa wedding kat rumah my sis in law..hehe..baju die pon not bad lah..mekap die pon ok jugak tapi bukan mekap by him la sebab my sis prefer its done by a woman..anyway ratu brides ni pon sama macam ntouch nbride..puas hati...hehe..=)

3. Harharah bridal
Yang ni kiteorg amik masa engagement my sis...actually wedding my brother sorang lagi pon nak amik ngan die but cancelled...adelah sebabnye..harharah ni during my time i xpenag pergi pon kedai die...tapi first impression towards bridal ni very bad lah...janji nak jumpe kul 3 kat kedai die but she arrived at 5..so bad first impression..i dont like people yang x punctual..buang masa 2 hrs..ok berfikiran positif maybe die busy..she called saying that shes in traffic jam..but kota bharu ni takde la busy macam kl yang ade standstill traffic jam...jarang2 sekali n it usually occured during hari raya holiday...masa tu bukan hari raya pon..and been a doctor myself i was trained to be punctual..belaja kat negeri omputih some more lagi la...remember one second did make a difference tau..nyway sebab dh bad first impression makanya lepas tu semua benda pon jadi berbekas kat hati...kesimpulannya wedding yg nak amik ngan die cancelled..i lah yang over mintak my mom cancelled everything...hehe..pelamin utk engagement tu kiteorg touch-up balik and siap pergi beli karpet and kain lain..seb baek ramai yg berbakat jugak in our family...hehehe...tapi maybe salah kiteorg jugak.kiteorg booked last minute kot...adik ipar i decide lambat sangat nk masuk meminang bile..hehehe...so maybe salah kiteorg jugak lah..bukan solely their fault lah pelamin tu cuma kalau die lebih punctual next time tu mungkin takdela berbekas sangat dalam hati...

4. Iena bridal
this one mmg recommended sama macam n touch n bride tu...tuan empunya die mmg baik hati lah and senang nak deal..mmg my cousin punye wedding yg kat gua musang tu pon amik dengan die this coming march ni...harga die boleh dirunding...wedding my brother asraf and my sister ijah both amik dengan die sebab my mom sangat puas hati...nak dijadikan cerita masa wedding my sis tu ade hujan lebat sampai pelamin runtuh lepas majlis akad nikah..masa tu dh kul 11malam but diorg sanggup datang baiki pelamin tu..pukul 2pagi baru siap..service mmg superb...mmg highly recommended..mekap pon cantikkk...baju2 die pon cantik...showroom die besar dekat jpj panji..banyak pakej die tawarkan...so silalah..hehehe...

5. Teguh bridal
Yang ni i amik masa akikah qasrina aritu..i amik buaian die..harga boleh dirunding and tuan empunya pon baek hati..ni menurut my husband lah sebab i x pergi..al maklum tengah berpantang..and ni lagi last minute...3 hari before majlis decide..ehehehe...seb baek die sanggup..=)

bridal lain macam thalia bridal, suzanna's bridal banyak yg kiteorg pergi survey...hehehe..tapi yg kat atas je yg ade experience..so tak berani nak komen lebih lah..hehehe..thalia tu i pinjam selendang waktu majlis menyambut menantu i...baik la orangnya...masa majlis menyambut menantu i my mil amik pelamin dengan org yg buat landscape..baju lak my grandma beli kat indon..mekap lak done by my aunty..hehe..=)


Wednesday, December 11, 2013

Ikea

Lame gile dah ok x update..busy sangat2 skrang ni helping my husband set up his new clinic..tapi yg bestnye we always with each other this past month..seronok sangat shopping together, jalan2 together, uruskan both princess together, makan2 together etcetera..pasni he will b busy with his clinic and im busy with my job..for the first 6months ni mmg kene sabar banyak2 cuz its gonna be tough..hopefully we will survive it..insyaAllah..