Friday, May 6, 2011

sedih..=(

Doktor pun manusia juga..serius!
saya memang tahu kalau ade orang datang hospital maknanya dia sakit..
and last night ade sorang pakcik ni datang around 3am with abdominal pain..
i terus attend patient tu.
die masih kat atas wheelchair, tak naik atas katil pun lagi, i terus pergi sebab xde patient sangat pun masa tu and pakcik tu mcm in pain.
and then i asked lah that pakcik,
"pakcik kenapa pakcik?sakit kat mane ni pakcik"
i asked him in a very polite way..
but suddenly anak die dengan nada menjerit told me,
"ayah saya sesak nafas lah"
saya terkedu..tak nampak pon mcm sesak nafas ke, tachypneic ker ape ke...instead pakcik tu dok pegang perut die...
i terus la dengar lungs die mmg clear takde bunyi papepun yang mengatakan pakcik ni tengah asthmatic attack ke ape ke..
yang anak die and wife die and anak die sorang lagi dok picit kaki..
confusing lah sebab sakit ape actually..so i repeated the same question again which was ignored gitu je...
then dengan sabar lagi i tanye die,
"sakit perut camne pakcik?kat mane?"
then anak die kate dengan nada yang menjerit,
"cucuk la ubat kat ayah saya tu.kan saye dah kate die tengah sesak nafas"
i was started to become annoying dah then i asked in a very polite way lagi,
"akak, and sedare semua sila tunggu kat luar dulu kejap. doktor nak periksa. saya xleh main kasi ubat je tanpa periksa pakcik ni sakit ape.lgpon pakcik cakap sakit perut bukan sesak nafas"
then i tarik curtain..
asked the pakcik again when his wife suddenly masuk balik dlm curtain tu urut kaki pakcik tu and that pakcik in a very harsh way told me," sakit peruttttt".
i pun cakap la pakcik, sakit perut ni mcm2 jenis.saye kene tanye la kat mane, macam mane and bagaimana. and die x layan i.and si anak masuk balik. i pon ok before i started to behave inappropriately, i keluar and panggil member i.
member i and registrar datang still dok cakap camtu je. kiteorg nak kasi analgesic tanye ade allergic ke xlayan. tanye wife die, die cakap takde KOT. nak taknak bagi je analgesic dulu baru assess. even my friend and registrar tu pon dh start rase unease.
pastu i pergi tulis ape yg i dapat je la.pakcik tu cakap die ada "uluran" which dalam kelantanese selalunye referred to hernia. i tanye la berape lame die ade semua and bleh reduce ke x tapi die kate bukan uluran hernia. i examine hernial orifices semua intact..
pastu tanye die pakcik dah buang air besar ke sebab kadang2 constipation pon bleh datang dengan sakit perut jugak kan then die kate tak ingat. closed questions pon x ingat. i tulis je lah..
then sambil tu i asked another friend of mine pergi amik vital signs die while asking further hx. tetibe pakcik tu marah my friend,
"kenape tak faham bahasa. pakcik cakap uluran, uluran lah. kenape lah budak2 ni tak faham".my friend terkedu.
pastu kasi injection buat inevstigations semua..
and suddenly x sampai 5mins pagi injection tinggal die pergi tulis anak die menjerit dari katil ayah die, "doktor camne ayah saye ni. kenape doktor buat tak tau je?"
we were like?erk?????kiteorg tengah tulis form2 and dah kasi analgesic pon. analgesic/pain killer tak effect terus kan?pastu kiteorg jawab dengan nada baik je,
"baru je bagi pain killer.tunggu kejap ye encik"
pastu relatives patient xyah cakap la sekampung datang dok urut kaki which i didnt see any significant lah sakit perut dengan kaki. nak panggil guard suruh cakap keluar pun malas sebab nanti jadi lain cite lak. so biar je la dorang dok urut2 kaki ayah die.other examinations semua normal except tender dekat right iliac fossa and right lumbar.. no peritonism pun.
lepas tu pt pergi abdominal xray lepas balik still in pain so kiteorg kasi another meds.
pastu still x sampai 10mins dok kate ayah die sakit lagi in a rude way..
lepas tu kiteorg tunjuk xray die and explained d findings and cakap that kiteorg tengah tunggu investigation results semua. pastuuuuu 5mins after, pg jumpe pakcik tu pakcik tu kate pain dah relieved dah...
anak die exaggerate..die cakap pain x relieved tapi pakcik tu dh bleh tido dah..
pastu i refer surgical...sebab elderly takut sket kan ischaemic bowel ke ape ke kan..pastu dh pain dh relieved tu pakcik nak balik!!!xnak admission sedangkan x rule out lagi mende lain...
i then pergi counselled semua oklah agreed tapi anak die bukan ke nak cakap sori ke, thank you ke, buat tatau je..

Ok i know semua yg datang mmg in pain. But dont expect terus ilang dalam sekelip mata je. Ubat tu amik masa jugak..and janganlah rude...kiteorg cakap elok2 jawab lah elok2...kiteorg bukan sengaja tanya soalan banyak2 tapi kene tanye sebab nak kasi diagnosis ape kan...and kiteorg bersengkang mata bukan utk diri kiteorg pon, tapi utk orang lain kan..how about show us a bit of respect.Tak mintak pun cakap terima kasih ke ape..just janganlah tengking2 kiteorg...
kiteorang dah berusaha tu buat sebaik mungkin and secepat mungkin..sikit je xmintak banyak pun...

1 comment:

abanglong said...

len kali...dengan senyum dan dengan suara yang lembut...cakap kat depa;

awak ke saya yang doktor kat sini !!!