Sunday, May 8, 2011

another scenario- doktor saye nak iv drip!

"Doktor, doktor. Anak saye ni kenape doktor x masukkan air(iv drip) untuk die??"

common scenario u would find in emergency department..tak semua patient kene masuk air aka iv drip..and ade sesetengah patients iv drip will make it worst--> fluid overload patients for example..
tapi orang xfaham.orang rase kalau kat hospital, penting utk relatives diorg dapat iv drip..tu salah satu treatment untuk diorang..
same jugak dengan kasi IM injection..datang2 terus cakap, doktor saye ni demam.nak cucuk satu jarum then nak balik lah..

adeh...kenape demam nak kene cucuk?sebab GP selalu cucuk kan?
wonder x ape GP selalu kasi?demam kasi injection satu then thats it..discharge dengan paracetemol, ubat batuk, ubat selsema and sometimes antibiotic. Total RM45. Terima kasih..

Kat emergency, takyah bayar pon.eh ke bayar rm1.xpasti tapi we treat those who really need the treatment..bukan treat those who made up a story just for the sake of medical certificate..xnak pergi keje..ape susah sangat ke nak keje?kiteorg, doktor sendiri pon susah nak dapat mc?nak cuti pon susah sedangkan kiteorg keje ni non stop..kalau keje office hours tu tolonglah bersyukur..at least u have lunch break, tea break, and weekend..cube try jadi kiteorg medical staff ni, xkisah la doctors ke,nurses ke, medical assistant ke..kiteorg semua keje berhempas pulas and mc bukannye senang je utk kiteorg ok!

2 comments:

abanglong said...

salam doc

first time singgah. salam tuan umah dulu :)

- dulu bercita2 nk jd doktor tapi turn out to be somethin else instead huhuhu

Wahidah said...

agree..medical staff lg susah dpt sick leave oo...