Monday, March 30, 2009

my 5 reasons...

My 5 reasons of going home for my internship.

1. Family
- Most of my relatives want me to go home. My mom especially. And i dont want to break her heart. Dah banyak sangat dah masa kecik2 dulu kecikkan hati die, buat die tersinggung semua so dah besar dah boleh fikir ni kene la dengar cakap die kan..and a good friend of mine penah cakap dulu kite ni mak kite dh lahirkan kite, besarkan kite, kasi kite education sume and dh besar kite nak suke hati lawan cakap die. Sape kite ni?Kite cakap kite ade hak sebab kite dh besar tapi kalau u fikir balik kan kite mmg xde right langsung pon!!Kite xpena bayar kan kat parents kite duit mak kite pregnantkan kite, lahirkan kite, bagi makanan kat kite, bagi baju, rent rumah sume..kite xpenah bayar kan?n diorg pon xpenah mintak kan?so secara logiknye mmg kite takdeee hakk langsungggggggg kot!!!!
- Pastukan, maybe..maybe in the future ill regret sebab i tak stay. I think i will but then i think it will only be a short term compared to a regret for not being able to be there when sumthing happened in my family. Regret for not being able to be there wth my family will be a lifetime regret..Macam skang pon i sometimes menyesal sebab x dapat jaga my late grandmother betol2 and tak ade ngan die when die sakit and tak dapat nak kiss her goodbye for the last time. I wasnt there when my late grandmother meninggal. I was in Cardiff enjoying my winter holiday masa tu..=(..T-T

2. Responsibility
-Im the eldest. My 2nd brother is in Dublin. My 3rd sister is in Terengganu furthering her study. My 4th brother is going to Japan in May 2010 and my dear lil sis is planning to enter a boarding school after dapat results PMR nanti which is next yr-2010..So basically my parents will be left alone kat rumah sunyi takde kiteorg..So as the eldest i think i need to go home and teman my parents and jaga diorg same. I wont forgive myself if anything happen to them..
-My sis pon dh cakap die nak study dah betol2..skang kan cam die yang jadi ketua..kesian die..so its time for me to fulfil my responsibility as the eldest.=)

3. Career path
-If i stay as intern and then balik terus i kene repeat my internship for another 2 yrs..so i will do an intrnship for 3yrs instead of 2 yrs jer..rugi masa..i will be superjunior to my batch..and i dont like that..memang la duit banyak keje kat ireland..Even ade 40-50% cutbacks in junior doctors salary pon tapi kalau convert actually still banyak but then money is not verything kan.. Plus diseases in Malaysia mmg agak beza dngan Ireland.So tahu awal lagi bagus plus kt sini intern banya buat paperwork je instead of hands-on..so xnak la nampak bodoh gile nanti.Tapi if saye stay nanti, saya xkan stay for only 1 yr..i will stay until abis MRCP sume..
-Plus if balik awal saya lagi cepat dapat recommendation(provided that im good kan..hahaha..which i doubt it but at least people/consultants over there knw me..hehe..)

4. Social network
-Kat sini tak banyak sangat social network. Memang la saya ade kawan-kawan yang best kat sini but medicine je..If i balik Malaysia I might kenal dentist, engineer etc and social network saye besar. Hidup saye takdela pergi hospital, balik hospital tdo. Pergi hospital, balik hospital tdo. Tu maybe life saye kat sini. ok maybe sekali sekala tengok movie. Tapi kalau saye kat Malaysia, I got a chance to meet people in kenduri-kendara, kedai MMESB, my patients, thru kawan-kawan etc. At least saya boleh pergi kedai2 makan lepak2 kalau saya stress and boleh spend my precious time with my loved ones..Tapi kire saye ade banyak sket la kawan from skang...skarang kawan-kawan saye kat sini classmates saye je or juniors..best je cume lagi best if dapat widen kan?
-I nak jumpe my fellow bloggers juge!!!

5. Meet my Prince Charming
-hahaha...yang ni xyah explain la kot kan...kat Ireland esp Cork ni xder kot my prince..hehehe..my prince maybe sumwhere kat Malaysia.
-I nak jumpe Mr.Flying Bug!!=)


11 comments:

aziahzuber ialah name saye. said...

ooooo.. kukuh gak ar all ur reasons tu. thx for sharing. hee.. (mcm la i kene pk skrg kan. cehh.. belom tentu jd final yr next year. hahaha)

Wahidah said...

Alasan yg ke 5 tu...hehehee...no komen la..:) so kesimpulannya pualnglaaaaa

einhyatt said...

yes.balik balik balik. c u in malaysia inshallah =p dah keje bole bwat reunion gaya baru

TaNia said...

balik msia.. leh jumper.. hehhe :p

:+:+:+:arina aliaa:+:+:+: said...

i'm a dentist-to-be.insyaAllah. o yeah! let's meet.ahahaha.

f_mgh said...

saper ittew?

crack-cracker said...

betol..setuju dengan alasan yang diberikan..bagus!

adaliciOus said...

balik mesia la sis!! byk jejaka kacak. hehehehe

rizhan said...

alamak...ada satu lagi tak sebut...6....nak jumpa i kan kan kan he he he...do come back aina...i never regret not staying in new zealand when i came back in 2000..

Witty Angel said...

aziah : hehe..baek u fikir awal2..sebab kan kalau u xnak balik boleh pujuk ur parents awal2.hahahaha

wahidah : muahahahahaha

einhyatt: aini ko balik gak ke?yeay yeay!!!!aku book nak buat retainer ngan ko plsss...murah sket eh.hahaha..tengs!!

f_mgh : ala2 ladybird.hhahhahaaha

tania : hehe..tu r..bawak sekali u punyer bf y kt dublin tu.hehehe

arina : wahhh..senang la pasni nak buat appointment g kan..heheh

crack-cracker : hehe thanks!!!!!

adalicious : jejaka kacak yang single x..wink wink..mata tetibe bersinar..hahahahahahaha..opssss

rizhan : hehe..tula..patut mention name u tadi..hehehe..i called u ari tu tapi as usual mesti xdapat.hahahaha..specialist yg bz betol.i nak tanye sal master program(intern x start lagi, final med pon xabis lagi dh fikir yg tu)..hehehe..tp i dh emailed my uncle and die dh reply dh..ehhehe..owh kalau u bace b4 pagi esok(irelandnye waktu) bleh suggest hspital mane yg best x?

rizhan said...

mana ada i off hp he he.....tak sempat nak angkat kot....abih tu nak kol balik tak leh sebab private no...

hosp kuantan lah best he he ...
hosp best depends on ur target la....kalau u nak duk dekat family and workload tak heavy sgt pergi je usm...tapi i kena ckp that Ho's takkan learn much there...KB would be another option tapi bz amats...
so meh la ke kuantan ....