Monday, May 2, 2011

teenage pregnancy

Sebagai seorang hamba Allah, saudara seislam dan wanitakan, saya sangat sedih sekali melihat bayi2 yang dilahirkan oleh remaja2 yang tidak berkahwin ini aka anak luar nikah...
Bayi itu tidak bersalah tetapi ibu bapanya yang bersalah tapi bayi itulah yang menanggung bebannya..
a story to sharekan..
ade sorang baby ni masuk ward kan..
without pampers, susu sumelah sorang makcik ni bawak masuk die..
then die cakap kat nurses,
amik lah baby ni makcik xnak jaga..mak die masih sekolah lagi..,
then "ayah" baby tu datang n cakap actually saye nak jaga tapi mak gf saye x kasi..
and then i was like,
"hello if mak die xnak jaga then u jjaga la"
end up baby tu xde org nak jaga pon refer social worker...
pampers pon xde..
nurses pakaikan lampin je utk die..
seb baek ade sorang HO ni baek hati belikan pampers utk die while waiting for social worker semua kan..
tapi tula..semua pon lepaskan je responsibilities die kat org len?
and budak tu sendiri pon xfikir ke sebelum buat mende ni semua..
xmalu ke kat diri sendiri, Allah, family and society...
*sigh


1 comment:

Farhan said...

kesian betul la. jangan end up camtu je sudahlah. penah kenal sorang baby ni. entah sebab apa takde orang nak jaga, end up duk kat hospital je for a long time.

bila dah besar sikit, dia nak bangun-bangun pun susah pasal asyik duk atas katil je. patutnya sebaya dia baby lain dah boleh nak jalan-jalan dah.

nasib baik ada satu family doc ni nak tolong jaga. kadang-kadang, diorang bawak baby tu balik rumah.