Wednesday, January 28, 2009

mnemonic

hari ni mari kite belaja sal cancer that mets to the bone..common is common ok kawan2..so mari kite mule dengan ini..hehe..
Cancers mets to bone
1.

2.

3.

4.

5.

My new consultant cam cool gak..walaupon die cam menakutkan sometimes sebab die suke ask questions and kasi negative marking tapi die cam at least la die do notice student and prioritise final med..ehhe..die kasi saye one way to remember common cancers that metastases to bone and i think its quite easy kot nk ingat camni..when he asked me this question i scored -2 from +5..hehe..mule2 dah score +3 but then answered the uncommon punyer cancer kan terus dapat minus..haha..tapi cool sebab SHO die pon xleh jawab..whahahahaha..:)..i mean kiteorg boleh la cume jawab the uncommon punyer dulu kan..ehhee...consultant ni die cool cuz die cam akan start from 3rd med, then if 3rd med xleh jawab the die tanye 4th med then final med then intern then sho then reg and last sekali baru die kasi jawapan..cam best gak la..cume yang xbest kan die suke tanye clinical definition which saye sangat la xsuke sebab xsuke hafal..haha..selalu kasi jawapan ikut pathology punyer definition..hehe..:D...okies anyway hopefully mende ni helpful la for some people..hehe..so remember ye kawan2..common cancers that mets to bone
1. prostate
2. lung/bronchial
3. breast
4. renal
5. thyroid..

Ade satu lagi lukisan yang saye still ingat and alhamdulillah dapat gune utk jawab soklan paeds clinical exam ari tu..Guthrie's test..pat ajar mnemonic tu tapi leceh la nak lukis and i think diff people have their own preference..hehe..tapi suke la mende camni..owh anyway saye xpandai melukis so buruk la sket rupenye..muahaha...so kalau ade org still xnampak basically die cam muke orang la ye...kirenye eyes=breast, ears=renal, nose=bronchial/lung, mouth=prostate and thyroid..=)
And owh!!!signature tu saye belaja buat from munierah!thanksss munierah!!!hehe..=)


2 comments:

TaNia said...

cool lah signature tu.. nak tiruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!! :p

KhaLifah feDi said...

emm nie bljor ape nie witty..??
emm xkisahlah ..aq follow aje..hehehe=)

psst:-namamu aina ker?